Public Safety Diver

Meld je direct aan voor deze cursus!

Direct aanmelden

Public Safety Diver Opleiding bij Discovery Divers Veenendaal

Discovery Divers Veenendaal (DDV) is op dit moment de grootste opleider voor wat betreft Public Safety Divers (PSD's) in Nederland; de meeste gebreveteerden PSD's zijn hier opgeleid. Dit komt mede door een staff die ook beroepsmatig veel met veiligheidsduiken doet, maar eveneens door instructeurs, die ervaring hebben als duiker binnen vrijwillige Search and Rescue (SAR)eenheden.

 

Wat is een Public Safety Diver?

Veel ervaren duikers zien de Rescue Diver opleiding als leerzaam, actief en soms ook grensverleggend. Met name de hulpverlening bij een duikongeval spreekt daarbij enorm aan. De Public Safety Diver opleiding biedt Rescue Divers een verdere verdieping, en bereidt je voor om in het publieke domein als goed opgeleide vrijwillige veiligheidsduiker ingezet te worden. De opdrachten zijn zwaar, maar geven veel voldoening; van het opduiken van verloren waardevolle goederen, het assisteren bij evenementen op het water, tot het opsporen van langdurig vermiste personen; een PSD is breed en onder wisselende omstandigheden altijd operationeel inzetbaar binnen een efficiënt duikteam.

Het PSD-concept is internationaal succesvol; in landen als de VS, Engeland en Duitsland wordt al grootschalig gebruik gemaakt van deze goed getrainde vrijwilligers. Ook in Nederland kan in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving, en in opdracht van hulpdiensten een specialistisch en uit vrijwilligers bestaand PSD-team worden ingezet. Onze staff heeft recent met meerdere Search and Rescue teams in Nederland succesvol samengewerkt.

 

 

Hoe wordt je Public Safety Diver?

De PSD's waar wij mee samenwerken, hebben een diverse achtergrond; defensie, politie, brandweer, maar net zo goed ook vanuit de 'burgermaatschappij'. Goede ervaren duikers op tenminste Rescue niveau, al bekend met droogpak, navigeren en bijvoorbeeld nachtduiken. En in goede conditie en gezondheid. PSD-breveteringen (PADI) kennen we op drie niveaus; Surface Support (wal ondersteuning), PSD (basis niveau) en instructeur (opleider en duikploegleider). 

De PSD-basis bestaat uit theorie (taak/rol PSD, samenwerking hulpdiensten, rapportage, procedures, wettelijk kader) en een aantal buitenwaterduiken (volgelaatsmasker, zoekmaterialen, communicatiemiddelen, noodscenario's, zoekpatronen, bergen). Om daadwerkelijk in een SAR-eenheid te kunnen worden ingezet kunnen aanvullende specialties gevraagd worden, waaronder Droogpak, Volgelaatsmasker (OTS Guardian, Kirby Morgan M48), Nachtduiken, Navigatie en Search and Recovery. Ook deze aanvullende specialties zijn onder gunstige voorwaarden (pakketkorting) door DDV te verzorgen in combinatie met jouw basis PSD-opleiding. Na de brevetering als PSD is de weg open om je aan te sluiten bij een actief PSD-team; ook die contacten hebben we. Anderzijds zien we ook veel duikers deze opleiding volgen als de ultieme versteviging van de eigen duikskills. Voor ieder dus wat wils...

Onze instructeurs hebben, zoals eerder gezegd, vaak ook een bredere achtergrond binnen de Search and Rescue wereld, en voor degenen die daarin door willen kunnen door DDV rechtstreeks aanvullende workshops georganiseerd worden. Denk daarbij aan; het management/ organisatie van een vermissingsinzet, landoptreden/ zoekpatronen, eerste hulp (EFR+ en binnenkort ook Stop the Bleeding), landnavigatie, uitrusting, multidisciplinair optreden (oa reddingshonden, medics, bikerteams en sonarboten). Ook zien we dat opgeleide PSD-duikers aansluitend vaak Vaarbewijzen en Marifooncertificaten behalen. 

Kortom, wil je een efficiënte, exclusieve, betaalbare, en soms ook een spectaculaire duikopleiding volgen, verzorgd door instructeurs met een daadwerkelijke operationele SAR en PSD-achtergrond? Bel, mail, of kom gewoon eens langs!

 

Meld je direct aan voor deze cursus!

Direct aanmelden